Are you a Carer, Occupational Therapist or Physiotherapist? Join our Healsoul.

Ehokardiografija

Ehokardiografija je neinvazivna i bezbolna dijagnostička metoda, kojom se dobija uvid u stanje srca i krvnih sudova srca. Ultrazvučni pregled srca danas predstavlja sastavni deo rutinskog kardiološkog pregleda. Ova metoda nam daje informacije o izgledu srčanog mišaća, kontraktilnoj sposobnosti leve komore (ejekciona frakcija), veličini šupljina, dijastolnoj funkciji leve komore, izgledu velikih krvnih sudova pri izlasku i ulasku u srce; o funkciji zalistaka srca, izgledu srčane maramice. Prema tome ehokardiografijom možemo videti da li je neko imao infarkt srca, kao i da li ima urođene i stečene srčane mane.

Rutinskom ehokardiografijom se ne mogu videti krvni sudovi srca čije suženje dovodi do infarkta srca. Te informacije nam može dati test opterećenja i stres ehokardiografija.

Pregled se izvodi jednostavno, tako što pacijent leži na levom boku sa savijenom levom rukom u laktu, koju stavlja pod glavu. Lekar sondom ultrazvučnog aparata na koju je prethodno naneo malo gela prelazi preko kože leve strane grudnog koša, pri čemu pacijent ne oseća bol.

Ehokardiografski pregled je neophodno uraditi kod pacijenata sa sumnjom ili već dijagnostikovanom kardiovaskularnom bolešću (povišenim krvnim pritiskom, nepravilnim ili ubrzanim radom srca, bolom u grudima, brzim zamaranjem, epizodama gubitka svesti, kod dijabetičara, bolesnika na hemo ili radioterapiji,…), kao i preventivno kod osoba koje imaju faktore rizika za kardiovaskularne bolesti (gojaznost, pušenje, povišene masnoće u krvi, fizička neaktivnost, pojava kardiovaskularnih bolesti u porodici,…).

Ništa ne oštećuje srce kao “tihi ubica”, odnosno povišen krvni pritisak. Ukoliko imate problema sa krvnim pritiskom neophodno je uraditi kardiološki pregled sa ultrazvukom srca i sprečiti brojne štetne posledice ovog oboljenja.

 

O Nama

Specijalistička internistička ordinacija “dr Milićević” je osnovana 2011. godine. Osnovao je dr Milovan Milićević internista-kardiolog, sa ciljem da svojim pacijentima pruži kvalitetne zdravstvene usluge, na najvišem nivou.

Nalazi se u ulici Vladike Ćirića br. 7, na Novom naselju u Novom Sadu, u prizemlju zgrade. Ispred ordinacije postoji veliki parking, što omogućava lak i neometan prilaz i najtežim bolesnicima.

Treba Vam pomoć?