fbpx

Gastroskopija

Šta je Gastroskopija?

Gastroskopija ( EZOFAGOGASTRODUODENOSKOPIJA ) je metoda kojom se savitljivi aparat sa kamerom ( endoskop ) uvodi kroz usta preko ždrela i jednjaka do želuca, a potom i dela dvanaestopalačnog creva i pregleda sluznica navedenih organa. Pregled traje od 5-15 min. To je najprecizniji način za otkrivanje eventualnih oboljenja jednjaka, želuca i dvanaestopalačnog creva.

Radiološki pregled barijumom NIJE ALTERNATIVA ZA GASTROSKOPIJU.

Određene promene koje se uoče na sluznici zahtevaju uzimanje uzoraka, radi postavljanja dijagnoze mikroskopskim pregledom tkiva. Uzimanje uzoraka za pacijenta je bezbolno.

U slučaju da se tokom pregleda naiđe na oštećenje sluznice koja krvari ili preti da prokrvari uz pomoć određenih instrumenata može se izvršiti zaustavljanje krvarenja i rešavanje problema.

Pregled može biti neprijatan, da se javi nagon na povraćanje, pa je važno da se umirite i dišete sporo i duboko kroz nos. Možete imati osećaj nadutosti u želucu i bol u ždrelu, što je prolazno.

Da biste izbegli neugodnosti pregled se može uraditi i u kratkoj anesteziji-analagosedaciji .

Analgosedacija je kratkotrajno uspavljivanje blagim intravenskim anestetikom uz stručni nadzor specijaliste anesteziologa.

Da bi sam pregled bio uspešan, potrebno se upotpunosti pripremiti, prema datom upustvu( laganija večera uveče, u jutarnjim satima popiti malo vode i lekove koje pijete), i svom lekaru prijaviti sve bolesti i alergije od kojih bolujete, kao i uzimanje lekova. Naročito je bitno uzimanje lekova koji utiču na mehanizam zgrušavanja krvi, što zahteva posebnu pripremu.

 

Gastroskopija uključuje i test na želudačnu bakteriju Helicobacter pylori. Helocobacter pylori je najčešća infekcija kod ljudi oko 50% populacije. Ona je glavni uzročnik hroničnog gastritisa. Oko 95 % čireva dvanaestopalačnog creva je povezano sa HL infekcijom, a izlečenjem se znatno smanjuje rizik od ponovne infekcije. Rizik nastanka raka želuca se znatno smanjuje eradikacijom HP infekcije.

 

GASTROSKOPIJA se preporučuje kod sledećih stanja: akutno krvarenje iz gornjih partija organa za varenje ili povraćanje sadržaja kao talog od crne kafe, otežano gutanje, dispepsija ( nadutost, gorušica, bol i napetost u stomaku, podrigivanje), bolno gutanje, poremećaja uočenih snimanjem sa barijumskom kašom, koji zahtevaju dalju dijagnostiku( polipi, čirevi, tumori ), sumnja na stenozu pilorusa.

 

Gastroskopiju obavlja stručan i obučen tim sa adekvatnom opremom. Nakon urađenog pregleda lekar će Vam odmah saopštiti nalaz pri pregledu, a ako je uzimana biopsija rezultat će te dobiti za nekoliko dana. Ako ste bili u analgosedaciji izvesno vreme ćete provesti u prostoru ordinacije.

Sam pregled i intervencija su uglavom bezbedni za pacijenta ali i uz najveću pažnju moguće su u veoma malom broju određene komplikacije.

U veoma retke komplikacije spadaju povreda zida organa kroz koje aparata prolazi, jače krvarenje, zapaljenje trbušne maramice, poremećaji cirkulacije, disanja i rada srca, alergijske reakcije na primenjeni lek. Ova opasnost je smanjena nadzorom pacijenta od strane tima koji zvodi pregled i produženim posmatranjem. Ukoliko ipak dođe do pojave komplikacija bićete adekvatno zbrinuti i u slučaju potrebe upućeni u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu.

 

Proceduru u ordinaciji radi dr Vladimir Vračarić, internista gastroenterolog i hepatolog, stalno zaposleni u Kliničkom centru Vojvodine, Klikinika za gastroenterologiju i hepatologiju.

 

 

Kada je prvi slobodan termin?

Sve slobodne termine za pregled u ordinaciji “Dr Milićević” možete proveriti pozivom na

Telefon: 021/494-204 ili Mobilni: 063/83-66-180

Na poziv će Vam se odmah javiti kvalifikovana osoba iz ordinacije ili dr Milovan Milićević lično.

Zakažite vaš termin već danas!

O Nama

Specijalistička internistička ordinacija “dr Milićević” je osnovana 2011. godine. Osnovao je dr Milovan Milićević internista-kardiolog, sa ciljem da svojim pacijentima pruži kvalitetne zdravstvene usluge, na najvišem nivou.

Nalazi se u ulici Vladike Ćirića br. 7, na Novom naselju u Novom Sadu, u prizemlju zgrade. Ispred ordinacije postoji veliki parking, što omogućava lak i neometan prilaz i najtežim bolesnicima.

Zakažite Pregled

LOKACIJA

Ulica Vladike Ćirića 7 (Novo naselje, kod Svetosavskog hrama), Novi Sad – Srbija

POZIV

(Najbrži način da zakažete pregled)
Telefon: 021/494-204
Mobilni: 063/83-66-180

EMAIL

drmmilicevic@gmail.com