fbpx

Kolonoskopija

Šta je kolonoskopija?

 

Kolonoskopija je metoda kojom se savitljivi aparat sa kamerom uvodi kroz čmar u crevo, nakon čega se pažljivim napredovanjem i uvođenjem aparata uz uduvavanje vazduha, iznutra pregleda sluznica debelog creva. Ukoliko je potrebno, određene promene, koje se uoče, zahtevaju uzimanje uzoraka radi postavljanja dijagnoze, mikroskopskim pregledom tkiva. Ovo je najprecizniji način za otkrivanje eventulanih patoloških stanja na sluznici creva.

 

Prema preporuci Svetskog gastroenterološkog društva svako sa 50. godina starosti treba da uradi kolonoskopiju, bez obzira na simptome, a ako je u porodici neko imao karcinom debelog creva , već sa 40. godina.

Aktuelne preporuke za muškarce i žene starije od 50. godina: a) stolica na okultno krvarenje- jednom godišnje, b) kolonoskopija svakih 5. godina

 

Kada se kolonoskopija radi bez kratke anestezije, pregled može biti neprijatan i bolan što zavisi od izgleda i oblika creva, prisustva neke bolesti i pojačane osetljivosti prema bolu. Samo uzimanje uzorka je bezbolno.

 

Da bi pregled bio bezbolan može se uraditi u analgosedaciji- kratkotrajno uspavljivanje blagim intravenoznim anestetikom uz stručni nadzor anesteziologa.

 

Kolonoskopiju treba raditi kod sledećih stanja: pojava crne stolice (kao katran); pojava sveže krvi u stolici, kada je isključen anorektalni izvor, proliv trajanja duže od 2. nedelje, zatvor, naizmenična smena zatvora i proliva, osećaj nedovoljne ispražnjenosti, lažni pozivi na stolicu, anemija, genetska opterećenost, svi članovi porodice u prvoj liniji srodstva sa pacijentom koji ima rak debelog creva treba da urade kolonoskopiju i da se dalje prate, pacijenti koji daju podatak o polipima debelog creva u porodici.

 

Endoskopski pregled izvodi stručan i obučen tim sa adekvatnom opremom. Sam pregled i intervencija su uglavnom bezbedni za pacijenta, ali su i uz najveću pažnju u malom broju slučajeva moguće komplikacije.

 

U retke komplikacije spadaju povreda zida creva, jače krvarenje, zapaljenje trbušne maramice, ređe poremećaji cirkulacije, disanja i srca. Ova opasnost je smanjena nadzorom pacijenta od strane medicinskog tima koji izvodi pregled. Ukoliko ipak dođe do pojave neke komplikacije, bićete adekvatno zbrinuti i u slučaju potrebe upućeni u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu.

 

Da bi sam pregled bio uspešan, potrebno je da se u potpunosti pripremite prema datom uputstvu i da svom nadležnom lekaru prijavite sve bolesti i alergije i lekove koje uzimate, da bi se po potrebi korigovala terapija u odnosu na termin izvođenja pregleda. Naročito je bitno prijaviti uzimanje lekova koji utiču na mehanizam zgrušavanja krvi.

 

Nakon urađenog pregleda lekar ce Vam odmah saopštiti nalaz pri pregledu, a ukoliko je uziman uzorak za patohistološku analizu rezultat ćete dobiti za nekoliko dana.

 

PRIPREMA ZA KOLONOSKOPIJU?

 

PRIPREMA ZA POSLEPODNEVNI PREGLED

 

Datum zakazanog pregleda: ………..

 

DAN PRE ZAKAZANOG PREGLEDA:

 

Uzimati isključivo tečnu kašastu hranu( bista supa bez rezanaca, sokovi, čajevi, voda ).

 

Potrebno je popiti 2. tbl. Dulcolaxa ujutro i 2. tablete uveče

 

U 16 h popiti jednu kesicu praška Picoprep rastvorenog u jednoj čaši vode ( 250 ml ). Mešati 2-3 min, nakon toga rastvor treba da dobije beličatu boju i miris narandže. Ako se rastvor ureje sačekati da se ohladi, pa popiti. Na svaki sat vremena piti po 250 ml tečnosti ( bistre supe, čajeve, sokove ili vodu ) narednih 5-7 sati. Ne večerati.

 

NA DAN PREGLEDA:

 

Ne uzimati hranu.

 

Ujutru u 09 h pre zakazanog pregleda popiti jednu kesicu praška Picoprep, rasvorenog u jednoj čaši vode ( 250 ml ). Mešati 2-3 minuta, nakon toga rastvor rastvor treba da dobije beličastu boju i miris narandže. Ako se rastvor ugreje, sačekati da se ohladi, pa ga popiti. Na svaki sat vremena piti po 250 ml tečnosti ( bistre supe, bistre sokove, čajeve ili vodu ) u narednih 5-7 sati.

 

Tečnost se može piti do 2. sata pre procedure.

 

Na sam dan pregleda ne doručkovati, uzimati što više tečnosti i popiti redovnu terapiju.

 

Dijabetičari NE SMEJU uzeti terapiju za dijabetes.

 

Poneti kompletnu medicinsku dokumentaciju.

 

Ukoliko ne posedujete odgovarajuću medicinsku dokumentaciju ili ste sprečeni da dođete na pregled ili odustanete od njega, molimo Vas da nas o tome obavestite.

 

Proceduru u ordinaciji radi dr Vladimir Vračarić, internista gastroenterolog i hepatolog, stalno zaposleni u Kliničkom centru Vojvodine, Klikinika za gastroenterologiju i hepatologiju.

Kada je prvi slobodan termin?

Sve slobodne termine za pregled u ordinaciji “Dr Milićević” možete proveriti pozivom na

Telefon: 021/494-204 ili Mobilni: 063/83-66-180

Na poziv će Vam se odmah javiti kvalifikovana osoba iz ordinacije ili dr Milovan Milićević lično.

Zakažite vaš termin već danas!

O Nama

Specijalistička internistička ordinacija “dr Milićević” je osnovana 2011. godine. Osnovao je dr Milovan Milićević internista-kardiolog, sa ciljem da svojim pacijentima pruži kvalitetne zdravstvene usluge, na najvišem nivou.

Nalazi se u ulici Vladike Ćirića br. 7, na Novom naselju u Novom Sadu, u prizemlju zgrade. Ispred ordinacije postoji veliki parking, što omogućava lak i neometan prilaz i najtežim bolesnicima.

Zakažite Pregled

LOKACIJA

Ulica Vladike Ćirića 7 (Novo naselje, kod Svetosavskog hrama), Novi Sad – Srbija

POZIV

(Najbrži način da zakažete pregled)
Telefon: 021/494-204
Mobilni: 063/83-66-180

EMAIL

drmmilicevic@gmail.com