fbpx

Ultrazvuk Abdomena

Ultrazvuk je neinvazivna, radiološka dijagnostička metoda, koja daje uvid u morfologiju organa i tkiva, kao i otkrivanje patoloških promena. Ovim pregledom se prikazuju jetra, žučna kesa, žučni kanali, pankreas, slezina, bubrezi, mokraćna bešika, jajnici i materica kod žena, kao i prostata kod muškaraca. Ultrazvukom se otkriva kamen u žučnoj kesi ižučnim putevima, kamen u bubregu, otkrivaju se tumorske lezije parenhimatoznih organa, krvarenje ili prisustvo slobodne tečnosti u stomaku i karlici. Ultrazvučni pregled stomaka je ograničenih mogućnosti u dijagnostici stanja i obolenja šupljih organa (želudac, dvanestopalačno crevo, tanko i debelo crevo) zbog prisustva vazduha i sadržaja u njima. Za pregled navedenih organa koriste se endoskopske metode (gastroduodenoskopija – endoskopski pregled želuca i dvanaestoplačanog creva i kolonoskopija – endoskopski pregled cele dužine debelog creva).

 

Pregled je jednostavan, brz i bezbolanbez štetnih efekata na organizam, te se može ponavljati i u kraćim vremenskim intervalima, u zavisnosti od kliničke potrebe, a istovremeno predstavlja pouzdanu i efikasnu metodu u otkrivanju oboljenja abdominalnih organa. Izvodi se tako što pacijent oslobodi trbuh od garederobe, legne na leđa, dok lekar sondom ultrazvučnog aparata na koju je prethodno nanet gel prelazi preko kože trbuha.Prilikom pregleda pacijent ne oseća nikakav bol. Ispitivanje traje od 20 do 30 minuta, nakon čega pacijent dobija objašnjenje i pisani izveštaj.

 

Da bi se obavio ultrazvučni pregled pacijent ne treba da jede i pije 6-8 sati pre pregleda. Sat vremena pre snimanja potrebno je da pacijent popije oko 1-1,5 l vode ili nezaslađenog čaja i da ne mokri pre završenog pregleda.U hitnim stanjima kada je to potrebno, pregled se može uraditi odmah, bez prethodne pripreme.

 

Ultrazvučni pregled abdomena se savetuje svim pacijentima koji imaju tegobe u vidu:

  • Bol u stomaku i/ili leđima
  • Mučnina i povraćanje
  • Neobjašnjivo mršavljenje
  • Naglo uvećanje trbuha ili osećaj težine u trbuhu
  • Povrede u predelu trbuha
  • Nejasna febrilna stanja

 

Ultrazvuk stomaka se radi i u slučajevima koji nisu direktno vezani za tegobe u stomaku a mogu da budu uzrok ili posledica oboljenja drugih sistema i organa (npr. kardiovaskularnog sistema, bolesti pluća, dojke, štitaste žlezde itd.).Ostali razlozi za obavljanje pregleda su takođe i gojaznost, pušenje, nasledne bolesti itd.

Kada je prvi slobodan termin?

Sve slobodne termine za pregled u ordinaciji “Dr Milićević” možete proveriti pozivom na

Telefon: 021/494-204 ili Mobilni: 063/83-66-180

Na poziv će Vam se odmah javiti kvalifikovana osoba iz ordinacije ili dr Milovan Milićević lično.

Zakažite vaš termin već danas!

O Nama

Specijalistička internistička ordinacija “dr Milićević” je osnovana 2011. godine. Osnovao je dr Milovan Milićević internista-kardiolog, sa ciljem da svojim pacijentima pruži kvalitetne zdravstvene usluge, na najvišem nivou.

Nalazi se u ulici Vladike Ćirića br. 7, na Novom naselju u Novom Sadu, u prizemlju zgrade. Ispred ordinacije postoji veliki parking, što omogućava lak i neometan prilaz i najtežim bolesnicima.

Zakažite Pregled

LOKACIJA

Ulica Vladike Ćirića 7 (Novo naselje, kod Svetosavskog hrama), Novi Sad – Srbija

POZIV

(Najbrži način da zakažete pregled)
Telefon: 021/494-204
Mobilni: 063/83-66-180

EMAIL

drmmilicevic@gmail.com